HomeGalerieRelacjeRoznosci
Moda na różnego rodzaju turystyczne i wspinaczkowe "korony", "koronki" i inne listy podbiła świat. Nie ominęła oczywiście Sudetów. W roku 2001 Komisja Turystyki Górskiej Oddziału Wroclawskiego PTTK podzieliła Sudety na, bardziej lub mniej poprawne geograficznie pasma i masywy górskie. W każdym ustalono, bardziej lub mniej precyzyjnie najwyższy punkt, a dla wytrwałych zaprojektowano gustowną odznakę. I tak powstała "Korona Sudetów". Wszystko to w celu popularyzacji turystyki górskiej w rejonie. Szczytny cel. "Korona Sudetów" obejmuje grupy górskie na terenie Niemiec, Czech i Polski.

Sudety Zachodnie

Pasmo:
Szczyt:
Wys:
Lužické hory (Zittauer Gebirge) Luž (Lausche)
793 m. n.p.m.
Ještedsko-kozákovský hrbet Ješted
1012 m. n.p.m.
Góry Izerskie (Jizerské hory) Wysoka Kopa
1126 m. n.p.m.
Karkonosze (Krkonoše) Śnieżka (Snežka)
1602 m. n.p.m.
Rudawy Janowickie Skalnik
945 m. n.p.m.
Góry Kaczawskie Skopiec
724 m. n.p.m.

Sudety Środkowe

Pasmo:
Szczyt:
Wys:
Jestrebí hory Žaltman
739 m. n.p.m.
Góry Kamienne Waligóra
936 m. n.p.m.
Góry Wałbrzyskie Borowa
853 m. n.p.m.
Góry Sowie Wielka Sowa
1015 m. n.p.m.
Góry Bardzkie Klodzka Góra
765 m. n.p.m.
Góry Stołowe Szczeliniec Wielki
919 m. n.p.m.
Góry Bystrzyckie Jagodna
977 m. n.p.m.
Orlické hory (Góry Orlickie) Velká Deštná
1115 m. n.p.m.

Sudety Wschodnie

Pasmo:
Szczyt:
Wys:
Rychlebské hory (Góry Złote i Bialskie) Smrk
1125 m. n.p.m.
Masyw Śnieżnika (Králický Snežník) Śnieżnik (Králický Snežník)
1424 m. n.p.m.
Zábrežská vrchovina Lázek
714 m. n.p.m.
Hanušovická vrchovina Jeráb
1003 m. n.p.m.
Hrubý Jeseník Praded
1491 m. n.p.m.
Zlatohorská vrchovina (G. Opawskie) Prícný Vrch
975 m. n.p.m.
Nízký Jeseník Slunecná
800 m. n.p.m.

Przedgórze Sudeckie

Pasmo:
Szczyt:
Wys:
Masyw Ślęży Ślęża
718 m. n.p.m.

Do chwili obecnej wszystkie szczyty z listy (i odznakę) zdobyło około 450 osób, niektórzy zimą, a jeden miłośnik Sudetów zrobił to aż osiem razy!
Wybrałem się i ja, a że mam daleko listę zrobiłem w ciągu dwóch wyjazdów, w niecałe cztery dni.

Poniżej lista gór i czasy wejść, zejść i przejazdów.

11.07.2012

Godzina:
Cel:
Czas:
05:45
parking Komarno
06:00
Skopiec
15 min
06:10
parking Komarno
10 min
08:50
parking Neu Sorge
160 min
09:15
Lausche
25 min
09:30
parking Neu Sorge
15 min
10:35
parking Jestedki
65 min
10:50
Jested
15 min
11:05
parking Jestedki
15 min
12:15
parking Jakuszyce
70 min
13:45
Wysoka Kopa
90 min
14:45
parking Jakuszyce
60 min
15:45
parking Karpacz
60 min
17:35
Śnieżka
110 min
18:45
parking Karpacz
70 min
19:30
parking Czarnów
45 min
20:05
Skalnik
35 min
20:30
parking Czarnów
25 min
21:30
parking Andrzejówka
60 min

12.07.2012

Godzina:
Cel:
Czas:
05:00
parking Andrzejówka
05:20
Waligóra
20 min
05:30
parking Andrzejówka
10 min
05:45
parking Kamionka
15 min
06:15
Borowa
30 min
06:40
parking Kamionka
25 min
08:00
parking Male Svatonowice
80 min
08:45
Zaltman
45 min
09:20
parking Male Svatonowice
35 min
10:20
parking Karłów
60 min
11:00
Szczeliniec Wlk.
40 min
11:40
parking Karłów
40 min
12:30
parking Zieleniec
50 min
13:45
Velká Deštná
75 min
14:50
parking Zieleniec
65 min

21.08.2012

Godzina:
Cel:
Czas:
06:15
parking Spalona
07:05
Jagodna
50 min
07:40
parking Spalona
35 min
08:50
parking Horni Orlice
70 min
10:20
Jerab
90 min
11:05
parking Horni Orlice
45 min
11:40
parking Lazek
35 min
11:50
Lazek
10 min
12:00
parking Lazek
10 min
13:40
parking Detrichov
100 min
14:20
Slunecna
40 min
14:50
parking Detrichov
30 min
16:10
parking Hotel Ovcarna
80 min
16:50
Praded
40 min
17.25
parking Hotel Ovcarna
35 min
18:10
parking Horni Udoli
45 min
19:10
Prcny Vrch
60 min
19:50
parking Horni Udoli
40 min
20:40
parking Petrikov
50 min

22.08.2012

Godzina:
Cel:
Czas:
07:40
parking Petrikov
08:40
Smrk
60 min
09:25
parking Petrikov
45 min
10:45
parking Jaskinia N. Kletno
80 min
12:30
Śnieżnik
105 min
13:50
parking Jaskinia N. Kletno
80 min
14:50
parking Przelęcz Kłodzka
60 min
15:35
Kłodzka Góra
45 min.
16:10
parking Przelęcz Kłodzka
35 min.
17:20
parking Przełęcz Walimska
70 min.
18:00
Wielka Sowa
40 min.
18:35
parking Przełęcz Walimska
35 min.
19:45
parking Przełęcz Tąpadła
70 min.
20:30
Ślęża
45 min.
21:10
parking Przełęcz Tąpadła
40 min.










































HomeKontaktKsiazka GosciGora Strony